• MUST / ресторан
  • MUST / ресторан
    • Категорія: ресторан
    • Місцерозташування: вул. Хрещатик, 38 (ЦУМ, 7-8 поверх), м. Київ, Україна
    • Статус: реалізований у 2017
    • Площа: 400 м²
    • Архітектурний концепт: Бюро «Zotov & Сo»
    • Фотографи: Роман Купріян, Андрій Безуглов

    MUST – це стейк-хаус преміум-класу у центрі Києва, розроблений дизайн-студією YOD в колаборації з архітектурним бюро Віктора Зотова «Zotov & Сo». Наша студія була відповідальною за дизайнерські рішення, відповідно архітектурне бюро – за архітектуру.
    Стиль закладу сучасний і не подібний до класичних стейк-хаусів, але при цьому повністю відповідає заявленому рівню преміум-класу. Ми прагнули показати відвідувачам процеси визрівання м’яса та приготування стейків, а також інтерпретувати це в самому оформленні закладу: по аналогії зі стейками застосовано термооброблені оздоблювальні матеріали та обвуглене дерево, освітлення має ефект мерехтіння вогню, а в оформленні люстри та світильників знайшли своє відображення супутні складові м’яса – кістки.
    У закладі реалізовано відкрите зонування кухні, бару та інших технологічних зон, які відділяються одна від одної світлопрозорими стінами зі склоблоків. Склоблоки ж сформували основну роздільну лінію між відкритою та закритою зонами: приміром, винний погріб завдяки їм постає відкритим для відвідувачів, а заготівельні цехи, навпаки, захованими; так же на другому ярусі з’являється блок кімнати для визрівання м’яса за скляною стіною. Таким чином сама архітектура світлопрозорих стін виконує різні функції: щось приховати, а щось – навпаки, виявити і підкреслити, не втрачаючи при цьому відчуття глибини свободи простору.
    Конструктивною домінантою в інтер’єрі ресторану є сходи, які ведуть на другий поверх до бару з виходом на літній майданчик на даху, звідки відкривається чудовий вид на типовий архітектурний ансамбль головної артерії столиці – Хрещатика. Самі сходи виготовлені з металу та мармуру, характерного для ЦУМу в минулому, до його реконструкції. І хоча метал з мармуром масивні за своєю природою, але завдяки вантам, що розподіляють навантаження, сходи мають вигляд невагомої стрічки, яка веде гостей від вхідної групи закладу до бару.
    Дерево, шкіра, скло, камінь, метал є типовими матеріалами для класичного стейк-хауса, але у MUST вони подані нетипово, що виокремлює його і робить більш сучасним. По аналогії з обвугленим на грилі стейком ми застосували обпалене чорне дерево в інтер’єрі. Ніби пригар на стейках від решітки грилю, обвуглена дошка покриває стіни, а її текстура створює делікатну та стриману основу для освітлення. На підлозі – дубова дошка зі столітнього сухостою, яка пройшла термообробку. Основний комунальний стіл виготовлений із обвуглених дошок, залитих товстим шаром смоли. Основа цього столу закарбувала в собі історію самого ЦУМу, так як із мармурових балясинів «старого» універмагу ми створили опору для масивної столешні, що стала статичною домінантою залу. Основи інших столів ресторану відлиті з чавуну і мають відбиток з позначкою ЦУМ та роком його відкриття. Стільці, спеціально виготовлені для цього закладу, обшиті шкірою найвищої категорії з ергономічним комфортом, що дозволяє довгий час сидіти без відчуття втоми. Столешні, візуально і тактильно м’які, зроблені зі шкіри биків, завдяки чому створюється додаткова звукоізоляція та необхідне відчуття комфорту для закладу такого рівня.
    Світло у ресторані направлене м’яке і акцентне, завдяки чому кожен стіл виходить зонованим у напівтемряві. Підвісні світильники, подані гірляндами над групами столів, виготовлені за нашими ескізами у вигляді тазових кісток. Вони зроблені з кераміки та покриті позолоченою глазур’ю, завдяки чому теплий спектр світла ще більше посилюється і виникає враження, ніби палахкотить полум’я. Акцентом основного залу виступає величезна люстра діаметром 3 метри зі скляних кісток і черепів різних тварин, виготовлена спеціально для цього об’єкта чеським партнером.
    На другому поверсі розміщується бар з міксологією, унікальним світловим шоу та музикою. Його атмосферу доповнює інсталяція з 28 тис. монет, що перебуває у постійному русі, тим самим створюючи відповідну для бару динаміку.

Back