• Sazha / ресторан
  • Sazha / ресторан
    • Категорія: м’ясний ресторан
    • Місцерозташування: вул. Харківська, 9, м. Суми, Україна
    • Статус: реалізований у 2017
    • Площа: 330 м2
    • Фотограф: Андрій Авдєєнко

    Sazha – це м'ясний ресторан у Сумах, націлений на розвиток культури споживання стейків у місті.
    Будівля ресторану, як і весь архітектурний ансамбль вулиці, на якій вона розташована, є прикладом радянського конструктивізму. Тому, на нашу думку, цілком логічним було рішення  реалізувати  інтер'єр закладу в сучасному стилі, відходячи від принципу класичного стейк-хауса. А колоритна українська назва "Sazha" (сажа - це чорна порошкова маса, що осідає у печах, димоходах внаслідок неповного згоряння топлива) стала одночасно і відправною точкою для створення атмосфери закладу, і яскравим відображенням його загальної концепції.
    Інтер'єр ресторану реалізований в чорно-сірих тонах з вкрапленнями яскравого мідного кольору в оздобленні та синього в меблях. Така кольорова гама, підсилена грою світла та тіні, створює враження мерехтіння вогню. Також в оформленні ресторану використані матеріали, що пройшли термообробку аналогічно тому, як проходить її м'ясо: термооброблені покостівський граніт та сухостійне дубове дерево, обпалений гарячекатаний метал із окалинами, що візуально нагадують м'ясо в розрізі волокна, а на склі застосовано термодрук.
    Якірним елементом інтер'єру є велика ширма з рентгенівськими зображеннями різних тварин, що проходить вздовж всього закладу та зонує його на дві частини. На цих знімках зображені скелети тварин, і саме через призму рентгену можна розгледіти притаманну їм красу. Ще однією родзинкою закладу є підвісні столи, що являють собою рухливі секції, які можна з'єднувати між собою залежно від кількості чоловік в компанії. Лінія підвісних столів символізує конвеєр для туш в м'ясному цеху.
    М'ясо та супутні процеси його приготування є ключовими елементами, навколо яких зав'язана вся концепція закладу, тому при реалізації цього проекту ми спробували сповна відобразити всю естетику закулісних процесів культури споживання м'яса.

Back